IMOW robotmaaier schoonmaken in 5 stappen

26-08-2021

Hoe vaak moet een robotmaaier gereinigd worden?

Dat is sterk afhankelijk van het weer en uw gazon. Als algemene richtlijn is een wekelijkse reiniging aan te raden. Toch kan dit variëren. Bij hevige regenval zal veel meer gras hechten onder de machine en wordt deze sneller vuil. In dat geval is vaker reinigen aan te raden.

Veiligheidstips voordat u gaat schoonmaken

We raden u aan handschoenen te dragen van stevig materiaal zodat u eventueel letsel van de scherpe messen voorkomt.

5 stappen plan om uw robotmaaier te reinigen

Iedere iMOW maairobot onderhoudt uw gazon volledig automatisch door dagelijks te maaien en zorgt daarmee voor een perfect maairesultaat. Tijdens het seizoen en voor lange werkonderbrekingen is het belangrijk om de robot maaier te reinigen en grasresten en -sappen te verwijderen. Dit zorgt niet alleen voor een strak maairesultaat, maar bevordert ook de duurzaamheid van uw machine. Met deze 5 stappen houdt u uw maairobot in een aantal minuten in topconditie.

STAP 1: LAAT DE ROBOTMAAIER AFKOELEN EN VERGRENDEL HEM

Laat de robotmaaier ongeveer 5 minuten afkoelen voordat u begint te reinigen. Om te voorkomen dat de machine intussen vanzelf opstart, vergrendelt u deze door de STOP-knop 5 seconden in te drukken en de machineblokkering te selecteren in het menuonderdeel commando's of beveiliging.


STAP 2: REINIG DE BEHUIZING VAN UW ROBOTMAAIER

Om de bovenkant van de machine te reinigen zet u de iMOW® op een stevige, vlakke ondergrond. Verwijder het vuil van de behuizing, liefst met een doek of een borstel met zachte haren om krassen op de kap te voorkomen.

Belangrijk: Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het metaal en het kunststofoppervlak. Reinig de robotmaaier niet onder stromend water, met een hogedrukreiniger of met een tuinslang.

STAP 3: REINIG HET MAAIWERK

Kantel de robotmaaier op zijn zij en zet hem tegen een muur. Zo is de onderkant van de machine gemakkelijk bereikbaar en eenvoudiger te reinigen. Verwijder eerst de maaimessen. Druk hiervoor met de ene hand de lipjes op de meenemerschijf in en draai met de andere hand de borgmoer los. Verwijder vervolgens de meenemerschijf en reinig de machine aan de onderkant grondig met een borstel. Dit is vooral belangrijk bij nat weer, omdat er vuil kan blijven zitten tussen de schijf en de behuizing van het maaiwerk, met een hoger energieverbruik en meer lawaai tot gevolg. Reinig vervolgens ook de meenemerschijf zelf en de messen van de robotmaaier. Wees uiterst voorzichtig bij het reinigen van het mes, zodat u zich niet verwondt. Vastzittende grasresten kunnen eenvoudig verwijderd worden met een houten stokje.

Tip van de specialisten van BOS Sneek: ook keukenspatels van siliconen of hout zijn geschikt om een robotmaaier te reinigen. Ze zijn stevig genoeg om zelfs hardnekkig vuil te verwijderen en hun zachte oppervlak maakt geen krassen op de behuizing van de maaier. Ze zijn ook elastisch, zodat u gemakkelijk hoeken en rondingen kunt reinigen.

STAP 4: CONTROLEER DE SLIJTAGETOESTAND VAN HET MAAIMES

Controleer bij het schoonmaken van de robotmaaier de slijtage van het maaimes. Als het maaimes bot wordt en niet meer zuiver maait, is het tijd om het te vervangen. Slijp het nooit, maar vervang het door een nieuw. Alleen zo kan de robotmaaier behoorlijk en stil werken. Deze zijn te verkrijgen bij ons in het filiaal.

STAP 5: REINIG HET DOCKINGSTATION

Haal de stekker van het dockingstation vóór het reinigen uit het stopcontact. Veeg het laadoppervlak van de robotmaaier af met een doek. Reinig indien nodig ook de contacten die de machine met het dockingstation verbinden. Een microvezeldoek of een borstel met zachte haren zijn hiervoor het meest geschikt.

STAP 6: MONTEER DE ROBOTMAAIER

Zet nu alle onderdelen weer in elkaar. Schuif de meenemerschijf over de as van het mes. Bevestig vervolgens het maaimes en de borgmoer op de meenemerschijf. Zorg ervoor dat de bevestigingsnokken goed in het maaimes zitten en schroef de borgmoer vast tot je een klik hoort. Controleer of het maaimes goed vastzit door het voorzichtig heen en weer te bewegen. Zet de machine dan terug op haar wielen en schuif ze in het dockingstation. Druk op de symbolen op het display om de iMOW® weer in gebruik te nemen.

Klaar! Zo snel is de machine weer schoon en in orde voor het volgende gebruik.

Heeft u ondanks deze uitleg advies of hulp nodig? Neem dan gerust contact op met ons filiaal via de contactpagina, wij helpen u graag verder.