Alles over accu onderhoud

05-01-2022

Lithium-ion accu's opladen

Vaak wordt beweerd dat accu’s voor het eerste gebruik volledig opgeladen moeten worden. En nog het best 's nachts gedurende minstens tien uur, omdat de volledige capaciteit pas na dit oplaadproces beschikbaar is. Dit was het geval met de vroegere nikkel-cadmiumaccu’s (NiCd), die een hoge zelfontladingssnelheid hadden. Als de accu's lange tijd in de winkel lagen, werden ze automatisch ontladen.

Geen lange oplaadtijd voor lithium-ion accu's

Moderne lithium-ion-accu’s hoeven voor het eerste gebruik niet zo lang opgeladen te worden. De meeste accu’s worden geleverd met een lading van 30%. Zelfs als hij lange tijd bij een verkoper ligt, is een lithium-ion-accu beschermd tegen zelfontlading. Laad een nieuwe accu voor het eerste gebruik op tot 80-100%. Een li-ion-accu opladen duurt een half uur tot vierenhalf uur, afhankelijk van het type accu.

Is er sprake van een geheugeneffect?

Je hoort vaak dat elke accu last heeft van het “memory effect” of geheugeneffect, en dat hij energiecapaciteit verliest wanneer hij te vroeg wordt opgeladen. Als de prestaties van de accu afnemen, wordt de gebruiksduur van de machine met accu automatisch korter. Het resultaat: je moet de accu steeds vaker opladen en in het ergste geval wordt de accu vroegtijdig onbruikbaar. Maar klopt het dat alle accu's onderhevig zijn aan dit capaciteitsverlies? Bij moderne lithium-ionaccu's is het geheugeneffect niet meer waarneembaar; ze hebben dus geen last van een “li-on memory effect”. Voor de gebruiker heeft dit het grote voordeel dat hij de accu altijd kan opladen, ongeacht de laadstatus.

Bij welke accu's komt het dan wel voor?

Het geheugeneffect treedt vooral op bij nikkel-cadmiumaccu's (NiCd), die vaak in draadloze machines ingebouwd worden. Het effect wordt veroorzaakt doordat zich kristallen vormen op de kathode die uit cadmium bestaat. Als de accu niet volledig ontladen wordt, ontstaan er meer en meer kristallen in het niet-ontladen gedeelte. Bovendien neemt de spanning af naarmate de kristallen groter worden, want het materiaal wordt minder geleidend. In iets mindere mate zie je een vergelijkbaar effect bij nikkel-metaalhydrideaccu's (NiMH). Het heet in dit geval “lazy battery effect” of luiebatterij-effect. Accu's met het gangbare batterijformaat AA of AAA zijn vaak nog NiMH-accu's. Dat geldt ook voor accu's die vast ingebouwd zijn in kleine elektrische apparaten. Elders zal je nog maar weinig NiMH- en NiCd-accu's vinden.

Geen memory effect bij de meeste lithium-ion accu's

De meeste merken maken uitsluitend gebruik van moderne lithium-ionaccu's. Ze zijn niet alleen lichter en krachtiger dan hun voorgangers, er is ook geen sprake van een “li-on memory effect”. Zo vertonen ze ook na herhaalde gedeeltelijke ontlading geen noemenswaardige spanningsdaling. Dat wordt gegarandeert door de materialen waarmee de accucellen gemaakt worden en omdat men de nieuwste technologie gebruikt. Je kan li-ionaccu's op elk moment zonder problemen opladen en het is van geen belang of je de accu telkens opgebruikt tot hij helemaal leeg is. Je mag de accu ook gerust even opladen tijdens een werkonderbreking.

Hoe gevaarlijk is het om een accu te lang op te laden?

Dat een accu warm wordt tijdens het opladen is heel normaal en is niets om je zorgen over te maken. In principe zijn kwaliteitsaccu's beschermd tegen oververhitting, hoewel defecten nooit uit te sluiten zijn. Imitaties of replica's kunnen wel gevaarlijker zijn. De hitte die door overbelasting opgewekt wordt, veroorzaakt een thermische reactie in de accu. Zo'n reactie kan ook in een warme omgeving optreden, bijvoorbeeld wanneer de zon de accu opwarmt. Er ontstaan giftige gassen, de accu begint te branden of explodeert. 

Weinig brandgevaar bij opladen li-ion accu's

Bij moderne lithium-ion-accu’s is het brandgevaar zeer laag. Daar zorgt onder meer het ingebouwde accu-managementsysteem voor: als een lithium accu bij het laden zijn volledige capaciteit bereikt, wordt het laadproces beëindigd en wordt het stroomcircuit onderbroken. Dit voorkomt overbelasting en de daaruit voortvloeiende sterke warmteontwikkeling.

De accu beschermen tegen kou en vorst

Ook te lage temperaturen zijn schadelijk voor de accu. Want in tegenstelling tot de versnelling van deeltjes bij verhitting worden de processen bij koude trager. Een bevroren accu kan helemaal niet opgeladen worden. Daarom raden wij aan om machines met accu in de winter niet buiten te bewaren. De beste plaats voor het opbergen van je machine en het opladen van de accu is een ruimte met een gematigde temperatuur, bijvoorbeeld de kelder of de garage. 

Samenvatting: 

  • De meeste lithium-ion-accu’s kunnen voor het eerste gebruik tot 80-100% opgeladen worden.
  • Veiligheidstechnologieën voorkomen dat lithium-ion-accu’s oververhit raken.
  • Je kan ze zonder zorgen ‘s nachts opladen.
  • Bescherm lithium-ion-accu’s tegen vocht, hitte en kou.

Heeft u ondanks deze uitleg advies of hulp nodig? Neem dan gerust contact op met ons filiaal via de contactpagina, wij helpen u graag verder.